Kerktoren doenrade korenfestival roermond Kerkstraat bij kasteel doenrade stabat mater

Ton 25 jaar dirigent

Ton Kropivšek 25 jaar dirigent Crescendo.

Op dinsdag 10 januari 1989 nam Ton Kropivšek het dirigeerstokje van Crescendo over van Theo Heunen.
En 25 jaar later dirigeert Ton ons koor nog met even veel plezier. En heeft het koor ook veel plezier van Ton.
Reden om hem op 10 januari eens extra in het zonnetje te zetten. Vanwege het verrassingseffect betekende dat wel dat wij de repetitie van zangverenigning Oranje in Schinveld moesten verstoren. En die verrassing lukte heel goed.
Toen plots de gordijnen van het podium in zaal Fa-Si-La opengingen en een bijna voltallig Crescendo haar serenade bracht stond Ton perplex.
Na een korte rede van voorzitter Raymond Wijnands en een bloemetje kon Oranje haar repetitie weer voortzetten.
Aangezien dit zilveren dirigenten jubileum geen sinecure is zal er dit jaar zeker nog aandacht aan worden geschonken.

Op zondag 6 april organiseerde Gemengd Koor Crescendo een passieconcert in de kerk van Schinnen.
Dit concert had dirigent Ton Kropivšek uitgezocht bij gelegenheid van zijn 25-jarig dirigentenjubileum bij Crescendo. Het concert werd uitgevoerd in samenwerking met het kerkkoor St. Jozef uit Bocholtz , kamerkoor Canto Rinato en het Limburgs Blaas- en Strijkersensemble.
Het concert werd geopend door gemengd koor Crescendo en kerkkoor St. Jozef met het mooie Hosanna to the Son of David van de Limburgse componist Luc Jakobs.
Kerkkoor St. Jozef vervolgde het concert met enkele passieliederen en het lijdensverhaal naar Johannes van de Duitse componist Heinrich Rohr. Het koor en de recitanten pastoor Pierik, Math Schiffeleres en Harrie Franzen kregen de kerk muisstil.
Kamerkoor Canto Rinato vervolgde het concert met Eli Eli, waarna gemengd koor Crescendo het Stabat Mater van Franz Schubert ten gehore bracht. Met ondersteuning van het Limburgs Blaas- en Strijkersensemble en de solisten sopraan Ukie Hada, tenor Luke Mitchell en de bariton Frans Kokkelmans vertolkte het koor dit passieverhaal op sublieme wijze. Na afloop werden de uitvoerenden dan ook onthaald op een staande ovatie.
  passie02
 passie05  

Een week later, op zondag 13 april, werd het concert nogmaals uitgevoerd in de kerk van Bocholtz. Deze keer zonder muziek ensemble, maar onder de bezielende en vakkundige begeleiding van pianiste Margreet Wesseling klonk ook dit concert even mooi als het eerste.

Jan Pillaerds heeft enkele mooie foto's gemaakt van het passieconcert. Kijk maar in ons fotoboek.

De avond na het concert organiseerde Gemengd Koor Crescendo nog een feestavond ter ere van het feit dat Ton al 25 jaar ons koor dirigeert. Het verslag van deze avond leest u hier.