Kerktoren doenrade korenfestival roermond Kerkstraat bij kasteel doenrade stabat mater

Koordagen VNK Limburg

trofee-ton02

Op zondag 14 september 2014 werd onze dirigent, Ton Kropivšek, aan het eind van de Limburgse Koordagen wel heel speciaal in het zonnetje gezet.
In theater de Oranjerie in Roermond volgde na het Open Limburgse Korenfestival in het avondprogramma een presentatie van enkele koren die onder leiding van Ton staan.
Gemegd Koor Crescendo mocht het spits afbijten en dat gebeurde uiteraard op zijn Kropivšeks. Crescendo overblufte het publiek bij de opening met een verkorte versie van Zadok the Priest van Georg Frederic Händel.
Het optreden werd vervolgd met het concourswerk Avé Maris Stella van de Noorse componist Trond Kverno en met de eerste twee delen van Aulis Sallinen's "Songs of Life and Death" liet Crescendo zien wat het in zijn/haar mars heeft.
Na deze moeilijkere stukken vervolgde Crescendo het optreden met wat mupkes, zoals Ton het eenvoudiger werk pleegt te noemen.
Maar ook voor "the Rhytm of Life", het romantische "Gabriëlla's Sång", met soliste Ingrid Beckers en voor "the Hymn of Freedom" gingen de handen op mekaar.

Na Crescendo betrad koor Jokola van Langenberg het podium. Jokola wordt weliswaar niet meer door Ton gedirigeerd, maar zij wilden Ton, als oud dirigent toch ook eren op deze mooie avond. Het voormalige jeugdkoor telt onder haar leden ook nog de echtgenote en twee dochters van Ton.
Jokola zingt voornamelijk top 40 songs uit de laatste decennia, zoals Toto, Bløf en Poison, maar ook recenter werk van Lisa Loïs en Fun werd ten gehore gebracht. Hun moderne choreografie zorgt voor een mooie completering van hun optreden.
Het hoogtepunt van de avond was toch de uitreiking van de Limburgse Koorprijs aan Ton Kropivšek. Deze prijs is niet speciaal voor dirigenten, maar voor mensen die zich bijzonder hebben ingezet voor de koren/koormuziek.
Met Ton's c.v. kwam deze prijs dit jaar dus op de juiste plek terecht.
De prijs bestaat uit een mooi bronzen beeldje, maar Ton kreeg als dirigent en componist ook een compositie opdracht aangeboden.
Via video brachten alle koren onder Ton's directie een originele felicitatie.
De avond werd afgesloten met een optreden van Zangvereniging Oranje uit Schinveld. Oranje bracht een mooi programma van Ierse, Afrikaanse, Sloveense en Limburgse liederen.
Een waardige afsluiting van een mooie feestavond.
 trofee-ton01