Kerktoren doenrade korenfestival roermond Kerkstraat bij kasteel doenrade stabat mater

Charles Gounod

gounod Charles Gounod’s Messe Solennele en l’honneur de Sainte Cécile in Spaubeek.

Op zaterdag 2 februari om 19:00 uur voert Gemengd Koor Crescendo uit Doenrade tijdens de mis in Spaubeek de Messe Solennelle van Charles Gounod uit.
Charles Gounod componeerde de Messe solennelle en l’honneur de Sainte-Cécile, kortweg de Cecilia mis genoemd, in 1855. Deze plechtige mis in G majeur is geschreven voor drie solisten, een gemengd koor, orkest en orgel.
De mis is een hommage aan de heilige Cecilia, patrones van de muziek.
De premiere werd uitgevoerd in St Eustache, Parijs op 22 november 1855, de feestdag van de heilige Cecilia.
Gemengd Koor Crescendo Doenrade heeft deze Messe Solennelle in 1999 op verschillende locaties in Zuid Limburg uitgevoerd, samen met de Koninklijke Harmonie Ste Cecile uit Eijsden.
In 2003 werd de mis weer uitgevoerd met het orkest Symphonic Impulse, bij de opening van de Dag van de Blaasmuziek in de Pancratiuskerk in Heerlen.
In het kader van het tweehonderste geboortejaar van Charles Gounod heeft Crescendo deze mis in 2018 weer opgepakt.

Charles Gounod werd op 17 juni 1818 in Parijs geboren, als zoon van de kunstschilder François-Louis Gounod en diens vrouw Victoire Lemachois, een getalenteerd pianiste.
Van zijn moeder kreeg hij al op jonge leeftijd pianolessen. Muziek zou Gounods toekomst worden, hoewel hij als jongere aanvankelijk van plan was om priester te worden.

Gounod had een onrustig karakter. Maar ook een enorme drive om dingen neer te zetten en op meerdere vlakken een buitengewoon talent. Niet alleen kon hij uitstekend musiceren, ook was hij een bovengemiddeld goede tekenaar en schilder.
Gounod is minder bekend dan andere negentiende-eeuwse componisten zoals Verdi, Liszt of Wagner. Toch gold hij in zijn eigen tijd een internationale reputatie.
Hij legde de basis voor een eigen nationale Frans klassieke muziekstijl, los van Italiaanse en Duitse invloeden. Het soort muziek dat Gounod tijdens zijn leven componeerde, schommelde tussen kerkelijk-religieuze klassieke muziek en wereldse muziek.
Charles Gounod brak als componist door in onder meer Frankrijk, België en Duitsland en gold in die landen als een muzikant “van wie alle vrouwen zijn melodieën zongen en alle jonge componisten zijn stijl imiteerden”.
Vanwege zijn gewaardeerde composities kreeg Gounod meerdere onderscheidingen en prijzen.
Na zijn overlijden, op 18 oktober 1893, viel hem een staatsbegrafenis ten deel.