Kerktoren doenrade korenfestival roermond Kerkstraat bij kasteel doenrade stabat mater

Geschiedenis Gemengd Koor Crescendo Doenrade.

De geschiedenis van gemengd koor Crescendo is nauw verweven met de tweede wereldoorlog (1940-1945).

Doordat de meeste Nederlandse culturele verenigingen, dus ook muziekverenigingen, tijdens de tweede wereldoorlog weigeren zich te conformeren aan de Nazi ideologieën, ligt het culturele leven in deze periode stil. Er wordt alleen nog gemusiceerd in familie- en/of vriendenkring. Zo ontstaat er in Doenrade een jongerengroep die in een Doenraadse woonkamer samen koorliederen instudeert.

Als het zanggroepje na de oorlog meermaals de Doenraadse thuiskomende Indië gangers op een serenade trakteert, groeit de animo om deel te nemen aan dit koor.
In 1947 wordt dan ook besloten om officieel een koor op te richten. Een der zangeressen bedenkt de naam Crescendo.
Het koor wordt van 1947 tot 1989 gedirigeerd door mede oprichter Theo Heunen.
In 1950, drie jaar na haar oprichting, neemt het koor deel aan een korenconcours in Vught. Het koor start meteen in de eerste afdeling en behaalt de eerste prijs.

   1955
 1987    In de volgende jaren neemt het koor nog vele malen deel aan concoursen in de hoogste afdelingen, zowel nationaal als internationaal. Steeds weer behaalt Crescendo hoge prijzen en het koor verwerft roem in binnen en buitenland.

Het koor smeedt vriendschapsbanden met koren uit België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje.
Uit deze vriendschapsbanden komen ook uitnodigingen voor optredens en al spoedig worden er concert reizen georganiseerd. Crescendo heeft in de loop der jaren diverse buitenlandse concertreizen ondernomen naar o.a. Oostenrijk 2x, Duitsland 2x, Spanje, Polen en Slovenië 2x. De laatste concertreis is in 2011 gemaakt. Crescendo bezocht toen de Zuid Beierse bedevaartsplaats Altötting en de geboorteplaats van Wolfgang Amadeus Mozart, Salzburg.

In 1989 besluit Theo Heunen na 42 jaren dirigeren het wat rustiger aan te gaan doen.
Onder de directie van Anton Kropivšek continueert Crescendo de stijgende lijn.
Men kruist in Arnhem en Lindenholzhausen de degens met semi professionele koren en weet tussen dit geweld toch nog twee maal een zilveren medaille te halen en een mooie Sonderpreis voor de opmerkelijke repertoire keuze in Lindenholzhausen in 1999.
Dirigent Ton Kropivšek is inmiddels ook al 27 jaar dirigent bij Crescendo.

Gemengd koor Crescendo heeft zich de laatste jaren geprofileerd als een goede partner voor promsconcerten, symfonie concerten en missen.
Memorabele evenementen zijn, naast de eerder genoemde concourssuccessen, de uitvoering van de Grande Messe Solenelle van Charles Gounod met de Koninklijke harmonie Sainte Cécile uit Eijsden in 1999 en het instuderen en uitvoeren van het koor en orkestwerk "Elämän ja Kuoleman Lauluja" oftewel “Liederen over Leven en Dood” van de Finse componist Aulis Sallinen in 2006.