Kerktoren doenrade korenfestival roermond Kerkstraat bij kasteel doenrade stabat mater

Dirigent Anton Kropivšek

Dirigent Anton Kropivšek    Anton Kropivšek is al 41 jaar als dirigent in de koorzang bijzonder actief. Hij studeerde met succes Schoolmuziek B, aan het Conservatorium in Maastricht.
Hij was oa aan het Graaf Huyn College te Geleen verbonden als muziekdocent.
Aan de muziekschool Heerlen gaf hij luistercursussen en doceerde hij het vak koorscholing. Voor zijn cursisten ontwikkelde hij een methodiek "koorscholing voor de koorzang" en deze methode "De stem, ons mooiste instrument" werd bijzonder gewaardeerd.
Anton verzorgde ook cursussen muziek beluisteren aan de muziekschool te Maastricht (vanaf sept. 2005); hij gaf inleidingen voor de concerten van het Limburgs Symfonie Orkest (LSO).
In 1989 nam hij het stokje over van Theo Heunen, als dirigent van ons gemengd koor "Crescendo" te Doenrade.
In april 2014 mocht hij zijn zilveren jubileum vieren bij ons koor, waarmee Anton zoveel mooie successen bereikte. Zo nam Crescendo, onder leiding van Anton Kropivšek, drie maal deel aan het prestigieuze korenfestival te Lindenholzhausen, waar twee maal een "Silberne Auszeichnung", de tweede plaats, werd behaald. Een mooie prestatie, wanneer je het tegen semi-professionele koren opneemt.
Als dirigent leidde Anton een aantal keren koorwerken met orkestbegeleiding, zoals de uitvoering van de Messe Solenelle van Gounod. Het gemengd koor "Crescendo" en het orkest "Symphonic Impulse" openden met deze mis in de Pancratiuskerk te Heerlen de dag van de blaasmuziek 2003. Recentere successen zijn The Songs of Life and Death van Aulis Sallinnen ( 2006) en het Stabat Mater van Franz Schubert ( 2014).
Anton Kropivšek dirigeert naast Crescendo ook het mannenkoor  zangvereniging "Oranje" te Schinveld, het Venray's mannenkoor en het kerkkoor St.-Josef te Bocholtz. In 2009 stichtte hij een nieuw ensemble, "Canto Rinato", een 25-tal zangers, die zich toeleggen op de uitvoering van exclusieve religieuze en profane koormuziek van met name hedendaagse componisten en arrangeurs. Bovendien was hij artistiek leider en dirigent van het gemengd vocaal ensemble The Anthony Singers (1996 – 2006).
     

In 2003 behaalde Anton met beide mannenkoren de 1e en 2e plaats in de hoogste categorie tijdens het Nederlands mannenkoorfestival te Zutphen. Vermeldenswaardig is, dat zangvereniging "Oranje" met het behalen van het hoogste aantal punten landskampioen werd. In april 2014 werd hij met het Venray’s Mannenkoor opnieuw landskampioen in de hoogste categorie!


In december 2004 leidde hij de première van het kerstoratorium van de Maastrichtse componist Jean Lambrechts, uitgevoerd door het Limburgs Symfonie Orkest en o.a.het Venray's mannenkoor.

In juli 2005 tijdens het WMC te Kerkrade werd de samenwerking tussen fanfare "Eensgezindheid" uit Maasbracht, John Bröcheler en The Anthony Singers bekroond met de wereldtitel in de concertafdeling.

Op 14 september 2014 ontving Ton de Limburgse Koorprijs van de VNK Limburg. Deze prijs, bestaande uit een bronzen beeld en een compositieopdracht, behaalde Ton voor zijn vele werkzamheden voor de Limburgse koren en koormuziek.

Naast het dirigentschap van meerdere koren arrangeert en componeert hij ook. Zo krijgt hij regelmatig compositie-opdrachten uit binnen- en buitenland.
Door zijn kennis en kunde is Anton Kropivšek een veelgevraagd jurylid bij festivals en concoursen.